Více o čajích Zeleného Draka

JAK PÍT ČAJ – nebojte se sypaného čaje

Zelený čaj - Zelený Drak

Zalití čaje převařenou vodou…?, no ano, ale jak a jak který?

 

Jak pít tedy čaj? Na každém kroku kdekoli v časopisech, odborných knihách o čaji, na internetu, se dočtete jakým způsobem přesně zalévat sypané čaje. Naopak většina popisků u čajů porcovaných (a z toho pramenících nejvíce špatných zkušeností s přípravou a potažmo chutí zeleného čaje) je chybných. Zelený čaj je doporučován zalévat vroucí vodou a podobně, což není moc dobře, především pro jeho chuťové vlastnosti. Ortodoxní čajaři oproti tomu např. dodržují přísná pravidla zalévání jednotlivých druhů bílých, zelených nebo černých čajů, dělají se různé čajové obřady, čaje se luhují s přesností téměř na vteřiny. To samozřejmě může a nemusí mít nějaké zvláštní opodstatnění. Tedy alespoň v našich luzích a hájích to zůstává otázkou. My si myslíme, že čaj by se neměl vzdalovat nám v uvozovkách obyčejným lidem, kteří by si rádi vychutnali tento nápoj. Avšak právě pro tyto zavedená pravidla nebo ze strachu, že něco při přípravě pokazíme, nebo zanedbáme, se takto kvalitnímu čaji raději vyhneme a řekneme si \“to není nic pro mě\“ a sypaný čaj raději zavrhneme. A je to škoda. Přitom většina sypaných čajů má oproti jiným úžasnou chuť, vůni, barvu. Sypaný čaj má prostě mnoho výhod, alespoň co se jeho kvality a vlivu na zdraví týká. Má mnoho variací, mnoho zdravotních a regeneračních účinků, jak na mysl, tak tělo a proto je naším cílem rozšíření tohoto nápoje mezi širokou veřejnost a odtabuizovat přípravu čaje. Samozřejmě, aby bylo zajištěno, že každý šálek čaje bude opravdovým zážitkem, některé věci by měly být dodrženy. Nicméně ne striktně. O těchto věcech, nebo jakýchsi postupech budeme, ale ještě hovořit.

Náš názor je, že čaj by měl především chutnat.

 

A to tomu člověku nebo té skupince osob, která se rozhodla zpříjemnit si chvíle čajem. A právě tyto chvíle by neměli být frustrující z toho, že něco neumím nebo udělám špatně. Tedy pokud alespoň trochu pijete čaj, dáte nám za pravdu, že se Vám nechce dlouhý čas zabývat přípravou čaje. A proto se Vám tuto přípravu pokusíme co nejvíce usnadnit a zpříjemnit.No ono pokud si tento nápoj zamilujete, nakonec zjistíte, že i tento článek je Vám vlastně k ničemu. Tu radost s jakou budete do konce života experimentovat s tím jak ten, či onen čaj připravit, si žádnýma článkama o přípravě čaje stejně nenecháte vzít.

Zavřít

BÍLÁ PLÁŽ BIO – zelený ochucený čaj

Od: 33 

Vůně a chuť: jahoda, malina a broskev.

Při pití bílé pláže jsme se cítili jako na překrásné pláži. Tento pocit umocňoval fakt, že čajík je v BIO kvalitě a je doplněn o bílý ušlechtilý čaj. Prostě jahoda, malina a broskev je nepřekonatelná kombinace.
Zavřít

ČACHTICKÁ PANÍ BIO – rooibos čaj

Od: 28 
Vůně a chuť: lesní ovoce.
-15%
Zavřít

CEYLON WHITE SAPPHIRE – BÍLÝ SAFÍR BIO

Od: 93 
Ceylonský čaj je známý po celém světě jako čaj černý. Jsme přesvědčeni, že tato variace brilantního raritního čaje je stejně vynikající jako jeho vznešený tmavý příbuzný. Lehce oxidované stříbro-modré listy poskytují již vizuální náznak, že jde o špičkovou kvalitu čaje. Jemná chuť připomíná citrusové plody. Jeho světlá zlatavě-zelená barva v šálku umocňuje celkový dojem z čaje a vyvolává příjemný chuťový zážitek.
Zavřít

CHINA BANCHA BIO – zelený čaj

Od: 33 
Vůně a chuť: aromatická s tóny květin a trávy.
Zelený čaj vyrobený kombinací nejlepších čínských a japonských tradic zpracování čaje. CHINA BANCHA BIO – zelený čaj je pěstován na severní straně řeky Yangtze v nadmořské výšce až 250 metrů
Zavřít

CHINA CHUN MEE BIO – zelený čaj

Od: 33 

Vůně a chuť: sladká vůně s tóny lesa.

Čaj Chun Mee je jedním z nejpopulárnějších zelených čajů pocházejících z Číny. Chun Mee se překládá do angličtiny jako Precious Eye Brows. Ano, listy čaje Chun Mee při sušení vytvářejí klenutý tvar typického obočí. Proto jméno Vzácné nebo Drahé obočí.
Zavřít

CHINA PAI MU TAN SPECIAL BIO – bílý čaj

Od: 45 

Vůně a chuť:čistá, jemná, svěží a ovocná

PAI MU TAN (BÍLÁ PIVOŇKA) je pravý bílý sypaný čaj původem z Číny. Jedná se o vyšší třídu bílého čaje Pai Mu Tan s velkým podílem silných, stříbřitě bílých tipsů - odtud název. PAI MU TAN pochází z provincie Fu-ťien, místo Fu Ding. Dobrou chuť.
Zavřít

CHINA SENCHA GRADE 1 DAO REN FENG BIO – zelený čaj prémiové kvality

Od: 33 

Vůně a chuť: jemná sladká s tóny koření.

Tento ušlechtilý čaj nejvyšší třídy byl zpracován tradiční japonskou metodou.
Zavřít

CHINA SENCHA ORGANIC BIO – zelený čaj

Od: 30 

Vůně a chuť: jemná sladká vůně.

Chuť a vůně tohoto nápoje jsou stejně fascinující jako krásná krajina, ve které se pěstuje. CHINA SENCHA ORGANIC BIO – zelený čaj vyniká nádherným travnatým, zemitým nápojem s tóny bylin a je ideální pro večerní pití po dlouhém stresujícím dni v práci! 
Zavřít

CHINA WUJUAN – zelený sypaný čaj

Od: 33 

Vůně a chuť: aromatická s travnatými tóny.

Po více než 1200 let je okres Wuyuan, zasazený mezi čínskými provinciemi Jiangxi, Zhejiang a Anhui, označován jako zlatý trojúhelník zeleného čaje. Okolní hory, mlhavé, vlhké podnebí a bohaté kombinace půdy vytváří ideální prostředí pro pěstování vysoce kvalitního čaje.
Zavřít
Zavřít

EUFORIE BIO – rooibos bylinný čaj

Od: 28 
Vůně a chuť: mírně kořeněná s citrusovými tóny.

Sypaný čaj má rád volnost.

 

Pokud se čajové lístky mohou volně pohybovat optimálně se rozvine jejich chuť. Tudíž vhodná je velká konvice (či jakákoli jiná nádoba) a velké sítko. Toto sítko u čistých bílých, zelených, žlutých nebo černých čajů být nemusí, poněvadž si čaj sám sedne na dno a do šálku se vesměs nedostane.Měkká voda je nejlepší pro aroma. Nicméně kvůli tomu nebudeme vodu měkčit a tudíž použijeme vodu, kterou máme po ruce. Bílý, zelený a oolong čaj nejprve zalijeme z jedné čtvrtiny touto studenou vodou, poté dolijeme vodu již vřelou. Tímto se nám nestane, že bílý, žlutý a zelený čaj který je v podstatě ještě mezi živými se nám spaří a vytratí se jeho chuťové vlastnosti. Má se to stejně jako s živou kytkou, pokud na ni nalijete rovnou vřelou vodu okamžitě odejde. A opět, pokud se stane, že bílý, zelený nebo oolong čaj zalijete 100°C vodou, tento nevyléváme a klidně jej vypijeme. Může nám to takto i zachutnat. A pokud ne, máme chuťový vzorek na porovnání s čajem který zalijeme podle výše zmíněného.

Doba louhování záleží na Vás, podle toho jak chcete silný čaj.

 

Připravit černý čaj je již naprostá hračka.

 

U černého čaje je to ještě jednodušší, ten zalijeme 100°C vodou a hlídáme si pouze dobu louhování a to jenom kvůli tomu, abychom měli čaj co nejvhodněji připravený pro naše chuťové pohárky.

Chuť rozhodne.

 

Doba přípravy a množství čaje, které se používá je tedy subjektivní. Obecně platí, že kratší doba louhování má stimulující účinek a delší doba louhování cca 3 a více minut má uklidňující účinek.

Takže se nebojte. A s chutí do čaje.

DOPORUČENÝ ZPŮSOB PŘÍPRAVY ČAJE

Prodej ovocných čajů. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej bílého, císařského, exkluzivního čaje. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej wellness čajů. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej bylinkových čajů. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej černého čaje. Příprava černého čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej rooibos čajů. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva


Prodej zeleného, sypaného BIO čaje. Příprava čaje od Zelený Drak čaj a káva